در مورد آثار، فواید و خواص انجیر تازه و خشک بیشتر بدانید

میوه­ ی انجیر در طب سنتی قدیم مصر جایگاه دارویی والایی داشته و درباره­ ی آن بسیار سخن گفته‌اند.درخت انجیر یکی از میوه‌های بهشتی به­ شمار می‌آید که در تورات درباره ی آن داستان‌ها آورده شده و در قرآن کریم خداوند یکتا به آن قسم یاد کرده است. رومی ها را به برده هایشان می دادند، برای آن که آن ها بتوانند بهتر کار کنند. محتوی مقدار زیادی قند( در حدود ۶۰ درصد) می باشد. این دلیل خوبی است برای آن که ورزشکاران از انجیر استفاده می کردند.در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی خواص عمومی و درمانی انجیر بپردازیم. مصرف منظم انجیر سبب پیشگیری از بیماری های قلبی، کاهش کلسترول خون، پیشگیری از انواع سرطان ها و نیز سرطان سینه می گردد. همچنین انجیر در تقویت بافت های استخوانی و جوش خوردن استخوان ها پس از شکستگی ، درمان چاقی و لاغری و نیز درمان ریزش مو مفید است.در این مقاله به آثار مصرف انجیر در زمان بارداری و استفاده از آن برای بیماران دیابتی نیز پرداخته شده . بخش بعدی مقاله به ارائه ی دستور استفاده از انجیر برای اهداف مختلف مانند دفع سموم از بدن، تقویت حافظه، بازیابی قوای جنسی ،درمان دردهای کهنه ی کمر، رفع خستگی،ریزش مو و … می پردازد.

برای سلامتی

انجیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.
– تعرق بدن را زیاد می‌کند.
– ادرارآور است.
– حرارت بدن را کاهش می‌دهد.

انجیر برای کاهش فشار خون

همیشه بر این نکته تاکید می‌شود که میوه نمی‌تواند جایگزین غذا شود اما این قاعده استثنا هم دارد؛ انجیر از معدود میوه‌هایی است که به تنهایی غذا به حساب می‌آید. سدیم معمولاً به شکل نمک در وعده‌های غذایی وارد بدن می‌شود. اما اگر افزایش سدیم با کاهش پتاسیم همراه شود، نتیجه آن افزایش فشارخون است. انجیر از طرفی دارای مقادیر زیادی پتاسیم و از طرف دیگر دارای میزان کمی سدیم است. در نتیجه این میوه برای مبارزه با فشارخون بسیار مناسب بوده باعث ایجاد تعادل در فشارخون می شود.

همچنین از آنجایی که است و به درمان نوع به‌خصوصی از فشار خون که بر اثر یبوست ایجاد می‌شود، کمک فراوانی می‌‌کند. انجیر جزء میوه‌هایی است که می‌شود آن را به مقدار زیاد مصرف کرد. به‌طور خاص کسانی که در اثر یبوست به فشار خون بالا دچار شده‌اند، می‌توانند روزانه پنج الی هفت دانه انجیر بخورند. اگر انجیر خشک باشد، شب قبل همین تعداد انجیر را در آب بخیسانید و صبح فردا به صورت ناشتا همراه آب میل کنید. کسانی که علاوه بر فشار خون دچار چاقی یا اضافه وزن هستند، نباید انجیر بخورند چون این میوه خاصیت چاق‌کنندگی دارد و برای افراد چاق مناسب نیست.

تاثیر مصرف انجیر بر کاهش کلسترول خون

انجیر دارای پکتین است. پکتین نوعی فیبر گیاهی و محلول است. هنگامی‌که این فیبر در سیستم گوارش جابجا می‌شود، به سادگی کلسترول‌های اضافی را با خود حمل می‌کند و به قسمتی از بدن که مواد زائد برای دفع در آنجا جمع می‌شوند منتقل می‌شوند. علاوه بر این، انجیر به دلیل وجود فیبر زیاد در آن می‌تواند در کنترل اشتها و کاهش میل به مصرف غذاهای چرب موثر باشد و به این وسیله از ورود کلسترول بد به بدن جلوگیری نماید.

انجیر برای درمان یبوست

شاید بتوان انجیر را بهترین درمان طبیعی برای یبوست دانست. علت این امر وجود فیبر در انجیر می باشد که به عملکرد سالم روده ها کمک می‌کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می‌شود. برای رفع یبوست ۱۰ عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.

خواص انجیر در پیشگیری از بیماری های قلبی

انجیر خشک حاوی فنول، امگا ۳ و امگا ۶ است. این اسیدهای چرب خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند. علاوه بر این، برگ انجیر تأثیر زیادی بر میزان تری‌گلیسیرید موجود در خون دارد. در واقع، برگ انجیر یک بازدارنده برای تری‌گلیسیرید محسوب می‌شود و مقدار کلی آن را کاهش می‌دهد. تری‌گلیسیریدها یکی از علل اصلی بروز بیماری‌ های قلبی است.

خواص انجیر

خواص انجیر برای سلامت استخوانی

انجیر به سه شکل در تقویت بافت های استخوانی نقش دارد، و این نقش به علت وجود سه عنصر مهم حیاتی کلسیم، پتاسیم و فسفر در آن می باشد. انجیر هم منبع خوبی از کلسیم و هم منبع خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان شده و پتاسیم دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش می‌دهد. هر چه مصرف کلسیم افزایش یابد، استخوان‌ها تقویت می‌شوند و احتمال آسیب‌دیدگی یا ابتلا به پوکی استخوان در سنین بالا کاهش می‌یابد. انجیر همچنین دارای فسفر است. فسفر هم در شکل‌گیری استخوان ها و هم در جوش خوردن آنها پس از آسیب‌دیدگی یا شکستگی موثر است.

خواص انجیر در پیشگیری از سرطان

انجیر سرشار از بتاکاروتن (ماده پیش ساز ویتامین A) و ویتامین C می باشد، این دو ماده دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی می باشند و با توجه به نقش آنتی اکسیدان ها در پیشگیری از سرطان، انجیر نیز دارای چنین خاصیتی می باشد و مصرف منظم آن می تواند از ابتلا به برخی انواع سرطان آن جلوگیری کند، البته در انجیر طیف گسترده‌ای از دیگر ویتامین‌ها نیز وجود دارد.

ثابت شده است که فیبر موجود در انجیر از خانم‌ها در برابر سرطان سینه پس از یائسگی محافظت می‌کند. در این دوران، تعادل هورمون‌ها در بدن زنان ممکن است برهم خورد و همین امر موجب ایجاد بیماری‌های گوناگون شود. در صورت برهم خوردن تعادل هورمون‌ها، دستگاه ایمنی بدن نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در نتیجه توانایی بدن برای مبارزه با رادیکال‌های آزاد که عامل اصلی ایجاد انواع سرطان ها از جمله سرطان سینه هستند کاهش یافته، احتمال ابتلای فرد به سرطان افزایش می یابد.

درمان عفونت های دهان و دندان با انجیر

۵۰‌ گرم شیرازی (‌انجیر خشک در آجیل‌‌ها) ‌را به‌همراه نیم کیلو شیر به مدت ۱۵‌دقیقه می‌گذاریم تا بجوشد. این جوشانده برای گلودردهای چرکی، آن‍‍ژین‌ها، عفونت و زخم‌های داخل دهان بسیار مناسب است. برای تاثیرگذاری باید روزی سه فنجان از این جوشانده را میل کنید. همچنین اگر دندان‌تان دچار عفونت شد و درد بسیاری داشت، توصیه می‌شود در کنار مراجعه به دندانپزشک، در صورت نیاز گیاه آنغوزه را روی دندان بگذارید. البته برای استفاده از این گیاه نیازی به دم کردن یا جوشاندن آن نیست، چرا‌که این گیاه حالت صمغ دارد و فقط کافی است روی دندان عفونی قرار بگیرد.

خواص انجیر

انجیر برای درمان کم خونی

انجیر حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده‌ی مغذی، آن را به یک میوه‌ی فوق‌العاده برای افراد مبتلا به کم‌ خونی، مخصوصا افرادی که دچار کم‌ خونی فقرآهن هستند، تبدیل نموده است. از طرفی انجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول‌ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می‌شود و با توجه به اینکه بسیاری از افراد مبتلا به کم خونی با ضعف جسمی نیز مواجه هستند، این خاصیت انجیر هم در کمک به آنها موثر است.

و کاهش وزن

انجیر به علت برخورداری از میزان بالایی از فیبر برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مفید است. مصرف فیبر غذایی ارتباط معکوسی با وزن بدن و به خصوص درصد چربی بدن دارد. الیاف غذایی از طریق ساز و کارهای مختلفی خطر چاقی و اضافه وزن را کاهش می‌دهند. فیبرها گوارش غذا را کند کرد کرده و در احساس گرسنگی را به تاخیر می اندازند. غذاهای حاوی فیبر در رژیم ‌های لاغری و کاهش وزن جایگاه ویژه‌ای دارند. البته ذکر این نکته لازنم است که انجیر دارای کالری نسبتاً زیادی است و می‌تواند خون منجر به افزایش وزن و چاقی شود. به همین دلیل بهتر است در مصرف آن زیاده روی ننمایید. مصرف چند عدد انجیر برای دریافت مواد مغذی آن کافی است.

خواص انجیر

خواص انجیر برای تنظیم هورمون های زنانه

این میوه لذیذ و خوشمزه، به فرآیندهای هورمونی نظم می دهد و بی نظمی های موجود در رحم و سیکل ماهیانه را تنظیم می کند. به همین دلیل توصیه می شود که در دوران یائسگی این میوه بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، برگ های انجیر حاوی میزان بالای هورمون های زنانه است، به طوری که مصرف جوشانده این برگ ها در بهبودی تخمدان های پلی کیستیک بسیار مؤثر است.انجیر به شکل های تازه و یا به صورت ترکیب با ماست و یا حتی ترکیب در انواع دسرها، مورد استفاده قرار می گیرد. می توان انجیر را در طول روز و حتی در حین عصرانه، به شکل خشک نیز مصرف کرد و از طعم فوق العاده آن لذت ها برد. انجیر حاوی فیبر بسیار بالایی است به طوری که مصرف آن عمل گوارش را آسان می سازد و به همین دلیل به افرادی که از یبوست رنج می برند، توصیه می شود. افرادی که دچار چاقی مفرط هستند، نباید بیشتر از سه بار در روز از این میوه استفاده کنند و ترجیحاً بهتر است که در وعده صبحانه آن را میل کنند.

افزایش شیردهی با انجیر

اگر به راه‌های افزایش شیر در دوران بارداری فکر می‌کنید و برای‌تان مهم است که نوزادتان را با شیر خودتان تغذیه کنید توصیه می‌کنیم مصرف میوه‌هایی مانند انگور شیرین و انجیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید. با مصرف انگور و انجیر تازه می‌توانید علاوه بر دریافت مواد معدنی مفیدی که در این میوه‌ها وجود دارد به افزایش میزان شیر خود در دوران بارداری بپردازید. انجیر سرشار از ویتامین‌های A ،B و C است و می‌تواند بخشی از نیازهای بدن مادر باردار را به مواد معدنی همچون پتاسیم، کلسیم و آهن تامین کند.در عین حال زنان بارداری که انجیر تازه را در رژیم غذایی روزانه خود قرار می‌دهند می‌توانند با مصرف این میوه به تقویت دستگاه هاضمه و گوارش خود بپردازند. به اعتقاد بسیاری از درمانگران شیوه‌های طبیعی تهیه سوپ انجیر نیز یکی از مفید‌ترین غذا‌ها در دوران بارداری است که به افزایش شیردهی کمک می‌کند.

شربت انجیر برای گلودرد

انجیر سبب بهبود التهابات تنفسی مانند ذات‌الریه، آسم و تنگی نفس می شود. از ، شربتی به دست می‌آید که نرم‌کننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم می‌کند. شربت انجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار می‌رود. لذا برای تهیه آن ۵ تا ۱۰ عدد انجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید. برای درمان ناراحتی‌های سینه حدود ۲۰ گرم از خرما، عناب و انجیر خشک را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می‌توان به مقدار ۳ فنجان در روز مصرف کرد.

خواص انجیر برای درمان ریزش مو

جو دو سر یکی از غلات مغذی و ایده آل برای درمان ریزش مو است. جو دو سر حاوی مقدار زیادی ویتامین‌های گروه B و مواد معدنی مورد نیاز سلامت موها مانند روی و آهن است. از سویی ترکیب آب با انجیر تازه یا خشک برای ارتقای سلامت موها فوق‌العاده است. چون انجیر نیز سرشار از زینک بوده و طعم شیرینی به این اسموتی می‌دهد. استفاده از مخمر آب جو نیز برای پایان دادن به مشکلات پوست و مو موثر است و به کنترل و بهبود عملکرد سیستم عصبی کمک می‌کند.برای تهیه‌ی این اسموتی به یک قاشق جو دو سر پخته با یک لیوان آب (آب آن را دور نریخته و در تهیه‌ی اسموتی استفاده کنید)، دو عدد انجیر تازه یا خشک (اگر از انجیر خشک استفاده می‌کنید از یک ساعت قبل آن را در آب خیس کنید) و یک قاشق غذاخوری پودر مخمر آب جو نیاز دارید. می‌توانید مقدار کمی عسل نیز به این اسموتی اضافه کنید.

دبیر انجمن تحقیقات طب سنتی ایران در مورد خواص انجیر می گوید: انجیر تازه برای رفع انواع یبوست سودمند است، به ویژه اگر بیمار علاوه بر یبوست دچار کم خونی باشد یا در دوره نقاهت بیماری به سر ببرد یا قصد اصلاح وزن داشته باشد. فرد لاغر مبتلا به یبوست، باید تعدادی انجیر را به عنوان یک میان وعده اضافه به غذای اصلی اضافه کند و فرد چاق دچار یبوست باید انجیر را به عنوان یک وعده غذا ترجیحاً صبحانه مصرف کند. در فصولی که انجیر تازه در دسترس نیست، می توان از انجیر خشک خیسانده در آب یا گلاب یا پخته شده در شیر بهره برد. در مورد انجیر این نکته نیز گفتنی است که میل دهنده مواد زائد به سمت پوست است یعنی باعث دفع آنها از طریق پوست می‌شود.این ویژگی از دو جهت قابل توجه است یکی اینکه افراد دچار بثورات پوستی شدید(جوش) ممکن است با خوردن آن دچار تشدید بثورات شوند و دیگر اینکه یکی از بهترین گزینه‌های درمانی برای افراد دچار سوء مزاج بلغمی است چرا که از نظر عده‌ای از حکما بهترین مسیر برای دفع سموم بلغمی مسیر پوستی است.

انجیر

دستوراتی به منظور استفاده از انجیر در فصول مختلف:

اشتها آور : ۵۰گرم انجیر خشک را به مدت ۱۵روز یا بیشتر یک ساعت قبل از صبحانه ناشتا میل کنید. البته صبحانه نباید از مواد چرب یا تخم مرغ باشد. همچنین می­توانید برای مدت ۴۰ روز هر صبح ۷۰گرم انجیر را با یک قاشق چای‌خوری انیسون کوبیده، ناشتا میل کنید. در صورت دسترسی می­توانید از انجیر تازه استفاده کنید.

دفع سموم از بدن: ۵۰گرم انجیر خشک را با یک قاشق سداب و یک لیوان آب به مدت یک دقیقه بجوشانید. سپس آن را صاف کرده، میل کنید.

لاغر کننده(چربی ­سوز): هر صبح ناشتا ۱۰ عدد انجیر خشک و۳ عدد مغز گردو را کوبیده، به مدت ۵ روز میل کنید.

تقویت حافظه: صد گرم انجیر خشک و صد گرم مغز پسته و صد گرم بادام را کوبیده، هر صبح ناشتا دو قاشق سوپ‌خوری میل کنید.

مجاری تنفسی: انجیر، خرما، کشمش و عناب را به مقدار مساوی با آب جوش دم کرده، روزی دو بار صاف­کرده­ی آن را صبح ناشتا و عصر میل کنید.

سرفه‌های سرد(در اثر سردی مزاج) و کهنه ، تنگی نفس: ده روز هرصبح ناشتا قبل از طلوع آفتاب ۲۵گرم انجیر خشک را میل کنید.

تورم طحال: بیست و پنج عدد انجیر خشک را در دو لیوان سرکه­ی تند و محلی به مدت نه روز خیس کنید. سپس به مدت پنج روز یک روز در میان یک ساعت قبل از صبحانه پنج عدد آن را با کمی سرکه میل کنید.

سوزش در مجرای ادرار: به مدت۲۰ روز هر شب ده عدد انجیر و ۵ عدد آلو را در یک لیوان آب‌ سرد خیس کرده، صبح‌ها قبل از آفتاب آن را میل کنید. بسیار آهسته بجوید تا با بزاق دهان مخلوط شود.

 سر باز کردن دمل یا کورک: انجیر را کوبیده، روی دمل یا کورک بگذارید. روزی سه بار تعویض کنید و در هر تعویض محل را خوب شست و شو و خشک کنید. این کار را تا زمانی که سر باز کند ادامه دهید.

بازیابی قوای جنسی: به مدت ده روز  ساعت ده صبح و هنگام عصر ۱۰عدد انجیر خشک را خوب بجوید.

زخم‌های کهنه: انجیر کاملا” خشک را نرم کوبیده، روی زخم بپاشید؛ مخصوصا” برای زخم‌های پشت گوش بسیار آزموده شده است.

تورم زبان کوچک: مقداری انجیر را در آب جوشانده، صاف کنید. روزی سه تا چهار بار تا انتهای گلو غرغره کنید.

نفخ، گاز معده: بیست گرم انجیر یک قاشق مربا خوری سداب با هم در یک لیوان آب ده دقیقه دم کنید بعد صاف شود بعد از نهار و شام میل شود ورم معده را بر طرف می‌کند.

افزایش میل جنسی: انجیر و مغز گردو را به طور مساوی نرم بکوبید و بیست مثقال از آن را سه روز به جای صبحانه میل نمایید.

دردهای کهنه­ ی کمر: اشخاصی که از دردهای شدید و بسیار کهنه رنج می‌برند باید مقداری انجیر را در آب جوشانده صاف کنند و بعد با پوار از راه مقعد تنقیه نمایند.

خارش و صدا در گوش: ۵ عدد انجیر خشک را با یک لیوان آب به مدت ده دقیقه بجوشانید و سپس صاف کنید. ده روز صبح ناشتا میل کنید.

رفع خستگی، کوفتگی، کم­ خوابی و ایجاد نشاط: به جای تنقلات انجیر خشک میل کنید.

اسهال خونی: پنجاه گرم پوست سر شاخه­ی خشک یا تازه­ی درخت انجیر را کمی بجوشانید. سپس صاف کنید. بعد از هر غذا آن را بنوشید.‌

ریزش مو: برگ درخت انجیر را با مقداری آب بجوشانید و بعد صاف کنید. در هفته دو بار سر را با آب به­دست­آمده بشویید.

بواسیر: برگ درخت انجیر را بعد از شست و شو کوبیده، مانند ضماد روی بواسیر بگذارید. حدود یک ساعت روی محل بماند. این عمل را روزی دو بار تا بهبودی کامل انجام دهید.

تسکین صرع و وسواس، جلوگیری از جنون: انجیر را با عسل بپزید و به حالت کمپوت در آورید. بعد از هر غذا دو تا سه عدد آن را خوب بجوید.

یبوست و سوء هاضمه: مربای انجیر میل کنید.

پاک کردن معده و روده، جلای کبد: انجیرِ خیس کرده را صبح ناشتا میل کنید.

انجیر خشک درمان کننده نفخ و باد معده می باشد.

انجیر خشک نسبت به انجیر تازه، 5 برابر بیشتر کالری دارد.

انجیر خشک دارای مقدار زیادی آهن می باشد.

فواید شیره انجیر

شیره انجیر داروی خوبی برای افسردگی می باشد.

شیره انجیر، از بین برنده زگیل می باشد.

خواص برگ انجیر

ممکن است با خودتان فکر کنید که برگ انجیر به چه دردی می خورد. در بعضی از کشورها، برگ انجیر، جزوی از غذا می باشد.
برگ انجیر برای دیابتی ها مفید است و مقدار انسولین تزریقی مورد نیاز برای شخص دیابتی را کم می کند.

برگ انجیر را به آب جوش اضافه می کنند و به عنوان مرهم برای درد به کار می برند.

برگ انجیر به پایین آوردن تری گلیسیرید خون کمک می کند.

خواص انجیر

 

مضرات مصرف زیاد انجیر

انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آن‌هایی که کبد ضعیف دارند، باید انجیر را با گردو بخورند. زیاده روی در مصرف انجیر، تولید نفخ شکم و اسهال می‌کند و برای چشم نیز مضر است.

انجیر در انگلیسی fig و در عربی تین خوانده شده .  نام علمی آن Ficus carica می باشد.

یک دیدگاه برای “در مورد آثار، فواید و خواص انجیر تازه و خشک بیشتر بدانید”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *