زردچوبه: خواص، فواید و مضرات-موارد منع مصرف و نحوه استفاده

زردچوبه که در انگلیسی Turmericخوانده می شود، سرشار از خواص آنتی‌اکسیدان، ضدویروس، ضدباکتری، ضدقارچ، ضدسرطان و ضدالتهاب است. همچنین حاوی میزان قابل‌توجهی پروتئین، فیبر، نیاسین، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منیزیم و روی می‌باشد، زردچوبه به خاطر وجود همه این خواص معمولاً برای درمان مشکلات جسمانی متفاوتی مورداستفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله به 12 خاصیت زردچوبه برای سلامتی اشاره می‌کنیم، همچنین موارد منع مصرف و طرز تهیه چند نوشیدنی را بررسی می کنیم:

1. پیشگیری از سرطان

زردچوبه می‌تواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کرده، رشد سرطان پروستات موجود را کاهش داده و حتی سلول‌های سرطانی را از بین ببرد. محققان مختلفی دریافته‌اند که ترکیبات فعال زردچوبه آن را به یکی از بهترین پیش‌گیرنده ها در مقابل تومورهای ایجادشده به خاطر پرتو تبدیل کرده است. این ماده همچنین تأثیرات پیشگیرنده ای در برابر سلول‌های تومور مثل لوکمی سلول T، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه دارد.

 

2. بهبود آرتروز

خواص ضدالتهاب زردچوبه برای درمان هر دو نوع آرتروزهای استخوانی و روماتوئید عالی است. علاوه بر این، خواص آنتی‌اکسیدانی آن رادیکال‌های آزاد که سلول‌های بدن را تخریب می‌کند، از بین می‌برد. مشخص‌شده است افراد مبتلا به آرتروز روماتوئید که به‌طور منظم از زردچوبه استفاده می‌کنند، دچار درد و التهاب مفاصل کمتری می‌شوند.

turmeric albalooyi

3. کنترل دیابت

از زردچوبه که به حفظ سطح سالم انسولین خون کمک می‌کند، می‌توان برای درمان دیابت استفاده کرد. زردچوبه همچنین کنترل گلوکز را تقویت کرده و تأثیر داروهای دیابت را افزایش می‌دهد. یک فایده مهم دیگر زردچوبه تأثیر آن در کمک به کاهش مقاومت انسولین است که می‌تواند از بروز دیابت نوع ۲ پیشگیری کند. اما وقتی با داروهای خیلی قوی ترکیب شود، می‌تواند موجب افت قند خون شود. بنابراین بهتر است قبل از مصرف آن با پزشکتان مشورت کنید.

4. کاهش سطح کلسترول

تحقیقات ثابت کرده است که مصرف زردچوبه به‌عنوان چاشنی در غذاها می‌تواند سطح کلسترول را پایین بیاورد. میدانید که بالا بودن میزان کلسترول در بدن می‌تواند مشکلات جدی برای سلامتیتان ایجاد کند. حفظ سطح سالمی از کلسترول از بسیاری بیماری‌های قلبی – عروقی جلوگیری خواهد کرد.

بیشتر مطالعه کنید:خواص , فواید و مضرات فلفل قرمز تند و فلفل دلمه ای برای سلامتی

5. تقویت سیستم ایمنی

زردچوبه حاوی ماده‌ای به نام لیپو پلی ساخارید است که به تحریک سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. عوامل ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس زردچوبه نیز سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. با داشتن یک سیستم ایمنی قوی احتمال ابتلا به سرماخوردگی، آنفلوانزا و سرفه کمتر خواهد شد. اگر به هر یک از این بیماری‌ها مبتلا شدید، یک‌بار در روز یک قاشق چای‌خوری زردچوبه به یک لیوان شیر گرم مخلوط کرده و نوش جان کنید.

6. التیام زخم‌ها

زردچوبه یک عامل ضدعفونی‌کننده و ضدباکتری طبیعی است و می‌توان از آن به‌عنوان یک داروی ضدعفونی‌کننده استفاده کرد. اگر جایی از بدنتان بریده یا زخم شده است، کمی روی آن بپاشید تا روند التیام آن سریع‌تر شود. زردچوبه همچنین به ترمیم پوست آسیب‌دیده نیز کمک کرده و برای درمان پسوریازیس و سایر بیماری‌های التهابی پوست نیز مفید است.

 ‪turmeric‬‏

7. کنترل وزن

پودر زردچوبه برای حفظ وزن سالم بسیار مفید است. یکی از ترکیبات موجود در زردچوبه به بالا بردن تولید صفرا که یکی از مولفه‌های اصلی در تجزیه چربی‌هاست، کمک می‌کند. کسانی که می‌خواهند وزنشان را پایین بیاورند با هر وعده غذایی خود یک قاشق چای‌خوری زردچوبه مصرف کنند.

8. جلوگیری از بیماری آلزایمر

التهاب مغز یکی از دلایل اصلی اختلالات شناخت مثل بیماری آلزایمر به شمار می‌رود. زردچوبه با کمک به از بین بردن پلاک‌هایی که در مغز ایجاد می‌شود و بهبود جریان اکسیژن. به سلامت عمومی مغز کمک می‌کند. این ماده می‌تواند ایجاد یا پیشرفت بیماری آلزایمر را نیز کاهش دهد.

زردچوبه آلبالویی

9. بهبود هضم و گوارش

ترکیبات بسیاری در زردچوبه کیسه صفرا را برای تولید صفرا تحریک می‌کنند که گوارش را تقویت کرده و علائم نفخ و گاز معده را کاهش می‌دهد. همچنین زردچوبه برای درمان بسیاری از بیماری‌های التهابی روده ازجمله کولیت اولسراتیو مفید است. اما باید به خاطر داشته باشید که افرادی که از هر نوع بیماری صفراوی رنج می‌برند، نباید از زردچوبه به‌عنوان مکمل غذایی استفاده کنند زیرا وضعیت آن‌ها را بدتر خواهد کرد. اگر از مشکلات و بیماری‌های گوارشی رنج می‌برید، بهتر است زردچوبه را به‌صورت خام مصرف کنید.

10. پیشگیری از بیماری کبد

زردچوبه نوعی پاک‌کننده طبیعی کبد به شمار می‌رود. کبد از طریق تولید آنزیم‌ها، خون را تصفیه می‌کند و زردچوبه تولید این آنزیم‌های حیاتی بدن را افزایش می‌دهد. این آنزیم‌ها تجزیه‌شده و سموم داخل بدن را کاهش می‌دهند. همچنین گفته می‌شود که زردچوبه موجب بهبود گردش خون نیز می‌شود. همه این عوامل به سلامت کبد کمک می‌کند.

زردچوبه البالویی

11. داروی ضد انعقاد گیاهی

از داروهای ضدانعقاد خون برای پیشگیری از مسدود شدن و تشکیل لخته‌های خونی استفاده می‌کنند. محققان در پژوهش‌های خود به این نتیجه رسیده‌اند که زردچوبه مانند داروهای ضدانعقاد خون عمل می‌کند. نتایج پژوهشی در این زمینه نشان می‌دهد که «کورکومین» موجود در این ادویه تأثیری مشابه با آسپرین – داروی معروف ضدانعقاد خون دارد. بنابراین اگر خودتان را مستعد گرفتگی عروق می‌دانید حتماً زردچوبه را دریابید. البته حواستان باشد اگر مشغول مصرف دارو هستید بهتر است نظر پزشک خود را در خصوص مصرف زردچوبه جویا شوید.

بیشتر مطالعه کنید:دارچین و روغن دارچین: خواص ، مضرات و فواید- روش مصرف دارچین

12. و فلفل سیاه در پیشگیری از سرطان سینه

زردچوبه و فلفل سیاه حاوی دو ترکیب مفیدی هستند که برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه فوق‌العاده عمل می‌کنند. نتایج پژوهش‌های محققان دانشگاه میشیگان ایالات‌متحده‌ی آمریکا نشان می‌دهد که مصرف روزانه‌ی این دو ادویه باعث می‌شود که از تمام خواص آن‌ها بهره‌مند شویم. به عقیده‌ی این محققان «پیپرین» موجود در فلفل سیاه و «کورکومین» موجود در ضدسرطانی قوی دارند.

البته توجه داشته باشید که مصرف جداگانه‌ی این دو ادویه تمام خواص آن‌ها را نصیبتان نمی‌کند. در واقع با مصرف همزمان این دو ادویه است که خواص آن‌ها ظاهر می‌شود. پیپرین خواص کورکومین را ارتقا داده و هر دو مانع از تکثیر سرطان سینه می‌شوند. باید بدانید که زردچوبه به‌تنهایی حاوی ۳۰۰ نوع آنتی‌اکسیدان است. بنابراین جای شگفتی نیست که حاوی چنین خواصی باشد. این دو ادویه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شوند.

روش مصرف و موارد منع مصرف

با توجه به همه فوایدی که در بالا اشاره کردیم، اضافه کردن این ادویه مفید به برنامه غذایی‌تان بهترین کاری است که برای بالا بردن کیفیت زندگی‌تان می‌توانید انجام دهید. زردچوبه را می‌توانید به شکل پودر به غذاهای سرخ‌کردنی و پختنی خود اضافه کرده و یا حتی همراه با سس سالاد مصرف کنید. اما توجه داشته باشید که افراد مبتلا به سنگ صفرا و انسداد صفراوی نباید از زردچوبه استفاده کنند.

زردچوبه می‌تواند در عملکرد داروهای ضدسرطانی اختلال ایجاد کنند، به همین دلیل افراد مبتلا به سرطان باید از مصرف زردچوبه در طول شیمی‌درمانی پرهیز کنند.

افرادی که سنگ کیسه‌ی صفرا دارند نیز نباید از زردچوبه استفاده کنند و مصرف آن برای این افراد مضر است.

زنان باردار به علت شرایط خاص خود بایستی در مصرف زردچوبه دقت کنند.

چند دستور برای استفاده از زردچوبه در رژیم روزانه:

 شیر زردچوبه

برای تهیه شیر زردچوبه به نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه، نصف قاشق چای خوری پودر زنجبیل، یک فنجان شیر بادام شیرین نشده، یک چهارم قاشق چای خوری هل خرد شده و یک قاشق چای خوری عسل یا هر ماده شیرین کننده دیگر (مانند شکر) نیاز داریم.

حال تمام مواد گفته شده در بالا را در یک بطری (مانند بطری مربا) بریزید، در بطری را محکم ببندید، و به مدت ۲ دقیقه خوب تکان دهید. سپس به آرامی محتوای بطری را روی یک صافی بریزید. حالا می توانید آنچه را که از صافی گذشته میل کنید.

نوشیدنی ضدسرطان با زردچوبه

برای تهیه معجونی ضدسرطان زردچوبه به این مواد نیاز داریم: یک قاشق غذاخوری زردچوبه، کمی فلفل سیاه، یک تکه ریشه زنجبیل تازه، آب یک عدد پرتقال تازه، آب دو عدد لیموترش تازه، پنج عدد هویج کوچک و یک عدد خیار.
حال تمام مواد را به خوبی شسته و آماده کنید. آن ها را داخل مخلوط کن بریزید و کاملا میکس کنید. می توانید از غذاساز نیز استفاده کنید. کمی آب به ترکیب تان اضافه کنید تا رقیق تر شود. سپس این نوشیدنی درمانگر طلایی را در طول روز میل کنید.

نوشیدنی

برای تهیه نوشیدنی زردچوبه و عسل ابتدا نیم لیتر آب را روی اجاق گذاشته تا به جوش آید. سپس یک قاشق چای‌خوری زردچوبه و دو قاشق عسل را به همراه دو عدد پیاز تمیز و شسته شده و ۵۰ گرم زنجبیل به آن اضافه کنید. اجازه دهید پیازها به مدت ۳۵ تا ۴۰ دقیقه با حرارت ملایم بپزند. هر از گاهی مواد را هم بزنید تا به‌مرور نوعی شربت حاصل شود. به‌تدریج که مواد غلیظ و پیازها کاملاً پخته شدند زیر شعله را خاموش کرده و در ظرف را بگذارید. اجازه دهید مواد به مدت یک ساعت بماند تا سرد شده و همچنین خواص تمام مواد آزاد شود.

زردچوبه‬‏

زردچوبه در دوران شیردهی

هر چند مصرف زردچوبه در طول شیردهی بلامانع است اما بهتر است در مقادیر کم و مناسب مصرف شود. همچنین در دوران شیردهی باید از مصرف مکمل های حاوی زردچوبه خودداری کرد. استفاده از زردچوبه به میزان زیاد، اثرات خشکی دارد که باعث کم شدن شیر در مادرهای شیرده می شود. بنابراین بهتر است در خصوص مصرف زردچوبه در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

خواص :

ماسک صورت زردچوبه برای روشنی پوست

برای روشنی پوست و رفع تیرگی آن خود مقدار کمی پودر زردچوبه را با آب‌ خیار و آب لیمو مخلوط کرده و این مخلوط را روی پوست خود بمالید. پس از ۱۵ دقیقه پوستتان را با آب بشویید. اگر می‌خواهید از این روش نتیجه مطلوب را بگیرید، هر روز آن را تکرار کنید تا شاهد تغییرات چشمگیری باشید.

زردچوبه آلبالویی

ماسک زردچوبه، پاک کننده طبیعی صورت

دو قاشق غذاخوری آرد، یک قاشق چای‌خوری زردچوبه و چند قطره عسل را مخلوط کنید. یک لایه نازک از این خمیر را روی صورتتان بگذارید. ۲۰ دقیقه فرصت دهید تا خشک شود. به آرامی آن را بخراشید و صورتتان را با آب تمیز کنید. این خمیر حکم یک پاک کننده طبیعی را دارد.

ماسک زردچوبه برای رفع جوش و آکنه

برای تهیه ماسک صورت زردچوبه برای رفع جوش و آکنه، کمی زردچوبه (به اندازه نوک قاشق مرباخوری)، دو قاشق غذاخوری نشاسته را به یک قاشق غذاخوری شیر طبیعی ولرم اضافه کنید. سپس ۲ قطره روغن زیتون یا نارگیل به آن بیفزایید و لایه نازکی روی صورت بمالید و پس از ۲۰ دقیقه ماسک را بشویید. استفاده منظم از این ماسک در رفع جوش صورت موثر است.

http://albalooyi.ir/files/uploads/-000//1/Turmeric-Face-Mask-for-Acne-Scars1.jpg

ماسک زردچوبه برای پوست های چرب

دو قاشق غذاخوری شیر و دو قطره آبلیمو را با ۲ قاشق غذاخوری زردچوبه به خوبی مخلوط کنید. ترکیب خمیری حاصله را بر روی پوست چرب صورت خود بمالید و بعد از ۲۰ دقیقه صورتتان را با آب ولرم بشویید. با استفاده منظم از این ماسک چربی پوست شما کاهش پیدا خواهد کرد.

رفع خشکی پوست با ماسک زردچوبه

۲ قطره روغن زیتون و یک عدد سفیده تخم مرغ را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید سپس مقداری آبلیمو و زردچوبه و گلاب را به مواد مخلوط شده اضافه کنید و بعد از این که همه مواد به خوبی باهم مخلوط شدند ماسک را بر روی پوست خود بمالید و بعد ۲۰ دقیقه صورت خود ذا با آب ولرم بشویید. این ماسک را می توانید بر روی پوست خشک بدن نظیر زانو و آرنج و گردن نیز بمالید.

زردچوبه برای از بین بردن جای زخم

زردچوبه ضد‌باکتری و ضد‌عفونی‌کننده است که می‌تواند در پوشش زخم و رفع علائمی که از آن باقی‌مانده، کمک کند. پس اگر روی بدن‌تا‌ن جای زخمی باقی مانده، هفته‌ای یک‌بار یک قاشق چای‌خوری زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری آب جوشیده مخلوط کنید و روی جای زخم بگذارید. کم‌کم و به مرور زمان می‌بینید چطور زخم قدیمی از‌بین می‌رود. البته زردجوبه نباید مدت طولانی روی پوست بماند چون می تواند رنگ پوست را عوض کند.

از بین بردن موهای زائد با زردچوبه

با استفاده از زردچوبه و خمیر زردچوبه به راحتی می توان موهای زائد را از بین برد، به علاوه این خمیر بر روی پوست صورت هم قابل استفاده است. از مواد تشکیل دهنده خمیر زردچوبه شیر است که باعث نرمی و صافی پوست می شود. همچنین قند موجود در این مخلوط می تواند به پاکسازی پوست کمک کند.

برای تهیه خمیر زردچوبه ابتدا زردچوبه و آب ( یا ) را به نسبت ۱:۲ با هم مخلوط کنید و آن را حرارت دهید و همراه با حرارت دهی، مخلوط را هم بزنید تا به شکل خمیر در آید. حال بگذارید تا سرد شود؛ در صورت تمایل می توانید آن را درون یخچال بگذارید تا زودتر سرد شود. یک قاشق غذاخوری آرد و مقدار کمی نمک یا شکر به خمیر زردچوبه اضافه نمایید.

جدول اطلاعات غذایی زردچوبه

 

مقدار در هر
انرژی :کیلوکالری 354
چربی کل: 10 g
چربی اشباع: 3.1 g
چربی چنداشباع‌نشده: 2.2 g
چربی تک‌اشباع‌نشده: 1.7 g
کلسترول 0 mg
سدیم 38 mg
پتاسیم 2.525 mg
کربوهیدرات کل 65 g
فیبر غذایی 21 g
قند 3.2 g
پروتئین 8 g
ویتامین آ 0 IU ویتامین ث 25.9 mg
کلسیم 183 mg آهن 41.4 mg
ویتامین دی 0 IU ویتامین ب۶ 1.8 mg
ویتامین ب۱۲ 0 µg منیزیم 193 mg

منبع: organicfacts.net

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *