روغن های طبیعی و خواص آنها برای سلامت پوست ومو و بدن

از دیرباز برای مصارف زیبایی ، سلامت پوست و مو و خوراکی  کاربرد داشته اند. در حال حاضر نیز با وجود تنوع لوسیون ها و کرم های زیبایی موجود در بازار ، بازهم برخی از افراد از روغن های میوه ها برای زیبایی پوستشان استفاده می کنند. در این مقاله به معرفی خواص روغن های زیتون، بادام،هسته انگور و به ویژه بر سلامت پوست و مو پرداخته ایم.

روغن زیتون

نام انگلیسی آن olive oil است.روغن زیتون از شدت درماتیت میکاهد . روغن زیتون از فشردن میوه های زیتون تهیه می شود و از گذشته مصارف خوراکی ودارویی داشته است. بیش از ۵۰ درصد اسیدهای چرب آن را تری گلیسریدهای اولئیک اسید تشکیل میدهند. همچنین حاوی توکوفرولها، ترکیبات پلی فنلی، کاروتنوئیدها و اسکوالن است. ترکیبات موجود در آن با توجه به منبع آن متفاوت ودارای اثار ضدالتهاب و ضداکسیدان هستند. این روغن در قدیم نیز به عنوان یک داروی سنتی برای مشکلات پوستی استفاده می شده. در مصر قدیم، روغن زيتون همراه سایر ترکیبات طبیعی به عنوان پاک کننده، ضدعفونی کننده و مرطوب کننده کاربرد داشته است. در یونان از این روغن در ماساژها برای رفع دردهای عضلانی و خستگی استفاده می کرده اند.

مطالعات علمی جدید نشان داده، مواد موجود در این روغن باعث بهبود درماتیت سبورئیک، درماتیت تماسی (به خصوص درماتیت در اثر پوشک در کودکان)، آکنه، پسوریازیس، اگزما و درماتیت آتوپیک می شوند. همچنین به دلیل داشتن آثار ضداکسیدان باعث محافظت پوست در مقابل اشعه UV-B می شود. روغن زیتون برای ماساژ روی پوست نوزادان و کودکان کاربرد دارد. مطالعات نشان داده جایگزین خوبی برای سایر روغن هاست. در مقایسه با سایر کرمهای نرم کننده، روغن زیتون باعث کاهش بروز درماتیت در نوزادان می شود. برای مصارف روی پوست،  بهتر است با روغن آفتابگردان مخلوط شود. موارد نادر از عوارض پوستی از این روغن گزارش شده. با این حال بطور کلی، خاصیت تحریک کنندگی آن روی پوست بسیار کم است.

روغن بادام

عامل نرمی و تقویت موهاست

نام انگلیسی آن almonds oil است. درخت بادام، بومی ایران و اسیای صغیر است که با دو واریته بادام شیرین و تلخ رویش دارد. تفاوت این دو گیاه در یک ژن است که باعث تفاوت ظاهری اندک و طعم گشته. یکی تلخ و دیگری شیرین است.

موها را تقویت میکند:

پماد تهیه شده از روغن بادام تلخ در درمان کورک در گذشته استفاده داشته. بسیاری از حکیمان در گذشته برای درمان هموروئید پمادهایی حاوی روغن بادام تلخ را توصیه می کردند. این روغن در ریزش مو، تغذیه و تقویت ریشه مو و به عنوان حالت دهنده مو کاربرد داشته است.

به دلیل حضور برخی مواد سمی سیانوژن در آن، مصرف آن فقط به صورت موضعی توصیه می شود. لازم است در مصرف آن حتی به صورت موضعی و به خصوص در مورد کودکان احتیاط شود. در بسیاری از موارد این مواد سمی سیانوژن از این روغن جدا می شوند.

بخوانید: خواص، فواید و مضرات زعفران و چای زعفران- چه افرادی زعفران نخورند؟

نرم کننده و مرطوب کننده است:

میوه بادام شیرین منيع غنی روغن است. میزان 60-36 درصد میوه را روغن تشکیل میدهد. اولئیک اسید بیشترین مقدار اسیدهای چرب در این روغن است. همچنین روغن بادام منبع غنی از ویتامین E، پروتئین و مواد معدنی است. به همین دلیل دارای آثار سودمند روی پوست است. روغن بادام شیرین نیز روی پوست اثر نرم کنندگی و مرطوب کنندگی دارد . از آن در ماساژها روی پوست و مو استفاده میشود.

روغن هسته انگور

پوست را روشن می کند .

نام انگلیسی آن grape seed oil است.روغن هسته انگور همان طور که از نام ان پیداست از فشردن هسته انگور که پسماند صنایع تهیه آب انگور است به دست می آید. اين روغن دارای مصارف خوراکی و داروسازی به خصوصی در صنایع مواد آرایشی است. در صنایع آرایشی به عنوان جزیی مناسب، در نگهداری رطوبت پوست محسوب می شود. این روغن به صورت یک لایه نازک روی پوست باقی میماند. این ویژگی در نگهداری اسانس ها روی پوست در رایحه درمانی کاربرد دارد.

میزان لینولئیک اسید در این روغن در مقایسه با سایر روغن هایی که به عنوان حامل استفاده می شوند، بیشتر است. روغن هسته انگور به عنوان تقویت کننده و افزایش دهنده رشد مو نیز کاربرد دارد. همچنین حاوی مقادیر جزیی از ترکیبات پلی فنلی است که خاصیت ضداکسیدانی دارد. در این زمینه حتی قابل مقایسه با ویتامینهای C و E است. باعث بهبود زخم می شود. همچنین مانع از خراب شدن ساختمان کلاژن و الاستین در پوست می شود.

عصاره هسته انگوراثر مهارکننده روی آنزیم تیروزیناز دارد. به همین دلیل در فراوردهای ضد پیری و روشن کننده پوست به کار میرود.

روغن کنجد

فواید، خواص و آثار خرمالو بر سلامتی- مصرف خرمالو در بارداری و دیابت

روغن کنجد

نام انگلیسی آن sesame oil است.روغن کنجد به علت مزاج گزام دارای خواصیت بسیاری می باشد. از جمله خواص زیر:

جلوگیری از تصلب شراین و بازکننده انسداد ها

جلوگیری از افزایش کلسترول مضر خون. روغن کنجد دارای طیف گسترده ای از اسیدهای چرب غیر اشباع چندتایی  (Polyunsaturated Fatty Acids) می باشد که از آن جمله می توان به سسامول و سسامین اشاره نمود. به همین علت مصرف روغن کنجد می تواند سبب ایجاد تعادل در دستگاه قلبی عروقی شده و سطح کلسترول خون را پایین نگه دارد. علاوه بر این روغن کنجد می تواند سطح کلسترول را پایین نیز بیاورد یعنی هم آن را کنترل می کند و هم کاهش می دهد.

رفع خشکی بدن و ایجاد لطافت و شفافیت پوست به دلیل غنی بودن از ویتامین E

جلوگیری از بیماریهای مفصلی و آرتروز

روغن کنجد در رفع سرفه های خشک و تنگی نفس بسیار مفید میباشد

استفاده از روغن کنجد و عسل در سوختگی با آتش بسیار نافع میباشد.

برای افراد لاغر بسیار مفید و اشتهاآور می باشد

ملین بوده و رفع کننده سوزش ادرار می باشد.

بهترین انتخاب برای مصارف سرخ کردنی و پخت و پزاست

ماندگاری بالای آن که تا ۷ سال قابل نگهداری می باشد.

روغن کنجد برای درمان یبوست مفید است. مادر بسیار از بیماری هاست اما می توان با روش های مختلفی آن را درمان کرد، اصلاح برنامه غذایی یکی از ساده ترین روش های ممکن برای درمان یبوست و خشکی مزاج است. اضافه کردن فقط یک تا ۲ قاشق روغن کنجد به سالاد و بشقاب غذای روزانه نه تنها باعث درمان یبوست می شود حتی در تناسب اندام نیز نقش مهمی دارد.

روغن کنجد در پیشگیری از سرطان موثر است. روغن کنجد حاوی یک ترکیب ضد سرطان به نام فیتات می باشد، همچنین وجود منیزیم در دانه های کنجد نیز خاصیت ضد سرطانی آن را تشدید می کند. به همین دلیل روغن کنجد در پیشگیری و درمان سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان‌های دستگاه گوارش موثر است.

روغن های طبیعی

خشکی پوست را کاهش میدهد

نام انگلیسی آن coconut oilاست. روغن نارگیل یک روغن خوراکی است که از قسمت خوراکی میوه رسیده نارگیل تهیه می شود. این روغن مصارف فراوانی دارد و به علت دارا بودن مقادیر زیاد چربیهای اشباع، در برابر فاسد شدن مقاوم است. به مدت ۶ ماه در دمای 24 درجه سانتیگراد ماندگار است. به دلیل دارا بودن مقادیربالای اسید چرب متخصصان تغذیه آن را توصیه نمی کنند . به نظر میرسد مانند چربیهای حیوانی می تواند باعث بروز بیماریهای قلب و عروق شود.

مطالعات علمی اخیر آثار ضد عفونی کنندگی آن را مشخص کرده است. مطالعات همچنین نشان داده این روغن باعث افزایش ابرسانی به پوست و افزایش میزان چربی آن می شود و تغییری درpH پوست ایجاد نمی کند. استفاده از روغن نارگیل به مدت ۲ هفته و ۲ بار در روز باعث بهبود خشکی پوست در افراد می شود.

شستشوی موها با روغن نارگیل که آبگریز (هیدروفوب) است، پوششی روی مو ایجاد می کند که مانع از نفوذ اب به مو می شود. مقدار جزیی از آن نیز در ضمن شستشو ممکن است جذب مو شود که این مواد آب گریز باعث کاهش خاصیت تورم کوتیکول مو درمجاورت آب میشوند.  در ادامه نیز مانع ازپیچ خوردن کوتیکول سطحی مو و نیز از دست رفتن سلولهای کوتیکول و پروتئین مو می شوند.

روغن نارگیل

منبع: هفته نامه سلامت

 

 

 

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *