دارچین و روغن دارچین: خواص ، مضرات و فواید- روش مصرف دارچین

دارچین (Cinnamon)  درختی ست با نام علمی Cinnamomum zeylanicum . اسانس دارچین که تنها قسمت مهم دارچین است به مقدار یک درصد در پوست درخت مذکور وجود دارد. این اسانس در صورت تازه بودن به رنگ زرد روشن است. به مرور زمان و به علت اکسیده شدن به رنگ های زرد طلایی و سپس قهوه ای مایل به قرمز درمی آید. دارچین اولین بار در سریلانکا یافت شد .برای تهیه دارچین، پوست این درختچه را جدا کرده و معمولا پودر می كنند . در غذا یا چای از این پودر استفاده می كنند. خواص درمانی دارچین و را در ادامه مقاله مطالعه کنید.

یک قاشق چای خوری دارچین، حاوی 28 میلی گرم کلسیم، 1 میلی گرم آهن و بیشتر از 1 گرم فیبر و مقدار زیادی ویتامین های C و K و منگنز است. همچنین مقدار 2/1 گرم کربوهیدرات دارد. طبیعت دارچین گرم و خشک می باشد. لازم به ذکر است که روغن دارچین که طبیعتی خشک و بسیار گرم دارد نیز دارای مصارف درمانی است. . خواص درمانی دارچین و روغن دارچین را در ادامه مقاله مطالعه کنید.

دارچین

برای سلامتی

این دارو مدر (ریزاننده) ادرار و خون قاعدگی است و می تواند باعث سقط جنین گردد. مصرف خوراکی روغن دارچین جهت رعشه، سنگینی سر و سردرد سرد مفید گزارش شده است. چنانچه دارچین را بر پیشانی و شقیقه ها به شکل دارویی طلا (موضعی) به کار برند جهت درمان سردرد سرد مناسب می باشد
امروزه دارچین علاوه بر خواص ادویه ای، به عنوان یک فرآورده با خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد انگلی معرفی شده است. هم چنین در مطالعات اخیر فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی موتاژنی و حشره کش بودن آن مورد ارزیابی و تأیید قرار گرفته است. دارچین همچنین در مطالعات حیوانی اثرات تنظیم کنندگی قند خون را بروز داده است که می تواند بالقوه یک فراورده ضد دیابت خوراکی باشد. از پوست دارچین برای موارد سرماخوردگی، غرغره و دهانشویه و نیز به عنوان چای گیاهی استفاده می شود.

  • دارچین در قدیم برای اختلالات گوارشی از قبیل سوء هاضمه، نفخ معده، دردهای معده و اسهال به کار می رفت.
  • امروزه مشخص شده که دارچین، غیر از درمان اختلالات گوارشی، برای آرامش و جلوگیری از عصبانیت و رفتارهای ناخوشایند و همینطور برای استشمام بهتر به کار می رود.
  • همچنین برای جلوگیری از فساد غذا و فساد میکروبی استفاده می شود.
  •  یکی دیگر از فواید دارچین که نیاز به توجه بیشتر دارد، اثر این چاشنی بر قند و کلسترول خون می باشد.
    تحقیقات حاکی از آن است که افرادی که روزانه 2/1 قاشق چای خوری دارچین استفاده می کنند، قند خونشان کنترل می شود، عدم تحمل به انسولین در آنها بهبود می یابد، از اضافه وزن مصون می مانند و همینطور احتمال پیدایش بیماری قلبی در این افراد پایین می آید.
  •  متخصصان به این نتیجه رسیده اند که دارچین همانگونه که بیماری دیابت را کنترل می کند، به همان اندازه بر روی کلسترول خوب و LDL (کلسترول بد) اثر می گذارد.
  •   است و مصرف روزانه آن انسان را سالم نگه می دارد.
  • دارچین برای زیاد شدن و تجدید نیروی جنسی نیز به كار می رود. كلیه ها را گرم می كند، ضعف كمر و پاها را از بین می برد و كم خونی را درمان می كند.
  • دارچین بهترین دارو برای دردهای عضلانی است.
  • دارچین اثر آرام كنده و شاد كننده دارد و از بسیاری از داروهای آرام بخش بهتر است. در حقیقت می توان گفت دارچین، والیوم گیاهی است. در دارچین ماده ای به نام Cinnamodehyde وجود دارد كه روی حیوانات و انسان اثر آرام بخش دارد.

دارچین

اثر مهم دیگر دارچین پایین آوردن تب می باشد

امروزه دارچین را به صورت قرص و كپسول درآورده اند كه بعنوان “تب بُر” به كار می رود.

  دارچین رگ ها را باز می كند و باعث بهبود گردش خون می شود

یکی از خواص دارچین این است که باعث افزایش کارآیی هورمون انسولین در بدن می شود و در نتیجه بدن نیاز کمتری به این هورمون برای کنترل قند خون پیدا می کند. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت گزارش داده اند که مصرف یک قاشق چای خوری دارچین در روز تاثیر بسیار مثبتی بر قند خونشان داشته است.

همچنین برخی تحقیقات نشان دهنده تاثیر مثبت دارچین در کاهش فشار خون بوده است

مطالعه کنید: خواص و مضرات زنجبیل-فواید چای زنجبیل با عسل ،دارچین و لیمو

دارچین خاصیت عجیب دیگری دارد و آن تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری هاست

می توان گفت كه دارچین اثری مشابه پنی سیلین و آنتی بیوتیك دارد.
اگر حس كردید كه ضعیف شده اید و ممكن است مریض شوید چای دارچینی را فراموش نكنید. حتی اگر سرما خورده اید یا ضعف شدید دارید، چای دارچین بهترین داروست.

روغن دارچین

دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است

به عنوان تقویت کننده ی عمل هضم غذا و جریان گردش خون به کار می رود . از آن برای رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده می شود.
همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال ، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف می شود . به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار می رود.

را تمیز و آرام و قوی می كند

بنابراین اگر ناراحتی معده دارید حتما از دارچین استفاده كنید.
دارچین علاوه براین همه خواص، طعم بسیار خوبی نیز دارد. برای اینکه بیشتر از طعم و خاصیت درمانی دارچین بهره ببرید، می توانید موقع دم کردن چای، مقداری از پوست آن را در داخل قوری بریزید تا همراه با چای دم بکشد.
با بررسی اثر دو گیاه دارچین و سیاه دانه بر روی نفخ معده نتایجی به دست آمد . نتایج نشان داد 60 درصد افرادی که سیاه دانه، 90 درصد افرادی که مخلوط دارچین و سیاه دانه و 10درصد افرادی که دارچین استفاده کرده بودند، بهبود یافتند. از طرف دیگر درصد بهبود یافتگان با مصرف مخلوط دارچین و سیاه دانه، در زنان و مردان یکسان بود.

 دارچین برای مقابله با سرماخوردگی خوب است

دارچین سرشار از «آلدئید سینامیک» است که یک آنتی باکتری، ضدویروس و ضدانگل بسیار قوی محسوب می شود. این ادویه ی معطر سیستم ایمنی بدن را تحریک و تقویت می کند.
روش مصرف : یک قاشق چای خوری دارچین و دو عدد چوب میخک را در یک فنجان آب گرم بریزید. در ظرف را بپوشانید و اجازه دهید بجوشد. سپس از روی شعله برداشته و بگذارید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد. به این محلول آب نصف لیموترش و 1 قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید. هر روز یک تا دو بار از این محلول میل کنید تا سرماخوردگی تان درمان شود.

را از بین می برد

همان طور که گفتیم ضدعفونی کنندگی دارد و برای همین از فلور روده محافظت می کند. دارچین گرفتگی عضلات معده و روده را برطرف می سازند و با نفخ مقابله کرده و اسهال را رفع می کند.
روش مصرف : 150 میلی لیتر آب را روی 1 قاشق چای خوری چوب دارچین خرد شده یا پودر دارچین ریخته و در ظرف را بگذارید. اجازه دهید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. محلول را صاف کرده و هر روز 3 مرتبه (بعد از غذا) از آن بنوشید. این کار را به مدت 7 تا 10 روز تکرار کنید. توجه داشته باشید که زیاده روی نکنید. مصرف روزانه 1 تا 6 گرم دارچین به مدت 40 روز میزان قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 به میزان 18 تا 29 درصد کاهش        می دهد.

دارچین انرژی زا است

دارچین روی جسم و روح ما تأثیر گذاشته و انرژی مان را بالا می برد. برای همین اگر احساس خستگی و کسالت می کنید به سراغ دارچین بروید.
روش مصرف : روی 150 میلی گرم آب یک قاشق چای خوری پُر پودر دارچین بریزید. در ظرف را گذاشته و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. زمانی که احساس خستگی فیزیکی می کنید از این محلول بنوشید. می توانید به مدت 10 روز از این نوشیدنی دارچینی برای رفع احساس خستگی تان استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که میزان دارچین را بیشتر نکنید.

دارچین میزان تری گلیسیرید و کلسترول را پایین می آورد

دارچین میزان گلیسمی خون را پایین می آورد و به همین دلیل میزان کلسترول خون و تری گلیسیرید را کاهش می دهد. نتایج یک پژوهش پاکستانی نشان می دهد مصرف روزانه ی 1 تا 6 گرم دارچین به مدت 40 روز میزان تری گلیسیرید را 23 تا 30 درصد و میزان LDL را به میزان 7 تا 27 درصد کاهش می دهد.
روش مصرف : روزانه یک قاشق چای خوری دارچین را به انواع غذاهای خود اضافه و میل کنید.

دارچین با پیری مقابله می کند

دارچین حاوی میزان قابل توجهی تانین است که قدرت آنتی اکسیدانی بالایی دارد . به دلیل ذکر شده با رادیکال های آزادی که باعث پیری سلول ها می شود مقابله می کند.

روش مصرف : روزانه 1 قاشق چای خوری به غذاهای خود اضافه کنید. توجه داشته باشید که در مصرف دارچین نیز دچار افراط نشده و بیش از 1 قاشق در روز از این ادویه استفاده نکنید. نتایج یک پژوهش پاکستانی نشان می دهد مصرف روزانه ی 1 تا 6 گرم دارچین به مدت 40 روز میزان تری گلیسیرید را 23 تا 30 درصد و میزان LDL را به میزان 7 تا 27 درصد کاهش می دهد.

روغن دارچین

دارچین اشتها را افزایش می دهد

تحریک کننده ی غدد بزاق و غشای مخاطی معده محسوب می شود. این ادویه ی معطر تشکیل شده از یک ترکیب قوی به نام آلدئید سینامیک است که به طور طبیعی اشتها را افزایش می دهد.

روش مصرف : 1 قاشق چای خوری دارچین را در 150 میلی لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه دم بکشد. محلول را صاف کرده و هر روز دو مرتبه نیم ساعت قبل از غذا میل کنید. این نوشیدنی برای زمانی که احساس بی اشتهایی می کنید موثر است. توجه داشته باشید که مصرفتان بیش از میزانی که توصیه شده است نباشد.

خطرات استفاده زیاد دارچین

  •   افرادی که آلرژی دارند، نباید از مصرف دارچین در غذاهای خود پرهیز کنند، زیرا دارچین موجب تشدید آلرژی نمی شود. اما این نکته را فراموش نکنید که اگر شما بسیار زیاد از دارچین استفاده کنید، باید اثرات بد آن را بپذیرید.
  •   اثرات مضر مصرف زیاد دارچین عبارت است از: التهاب یا ورم کردن پوست، زخم ها و ترک های گوشه دهان و همینطور سوزش معده.
  •   دارچین از لخته شدن خون جلوگیری می کند، اما زیادی آن در خون باعث بروز مشکلات خونی و گردش خون می شود. به خصوص اگر با داروهایی که موجب رقیق شدن خون می شود(مانند آسپیرین) مصرف شود، مشکلات را دو برابر می کند.
  •   می توانید آن را در چای یا قهوه خود بریزید یا روی ماست بپاشید و یا با پنیر نوش جان کنید . به طور کلی می توان صدها ماده غذایی را با دارچین طعم دار کرد،مثل حلیم ، شله زرد ، خورش قیمه و… .
  •   مضر برای افراد گرم مزاج بوده و در عین حال مضر مثانه بوده و باعث سردرد می گردد. برای اصلاح این عوارض می توان دارچین را با کتیرا همراه کرد.

دارچین

میزان مصرف

مقدار مجاز مصرف ایران از هفت تا هفده گرم ذکر شده است.

خواص روغن دارچین

  • خاصیت ضدالتهابی، ضدعفونی کننده و ضداسپاسمی دارد.
  • نفخ و یبوست را از بین می برد.
  • با خستگی مفرط، ضعف و افسردگی مقابله می کند.
  • برای سیستم گوارشی مفید است و با سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبارزه می کند.
  • گردش خون را بهبود می بخشد و به عملکرد مغز نیز کمک می کند.
  • روغن دارچین نقش مهمی در مقابله با اختلالات قلبی دارد.
  • درد و سفت شدن عضله و مفصل ها را برطرف می کند.
  • سردردهای ناشی از سرما را تسکین می دهد.
  • با متوقف کردن خون ریزی، به روند بهبود کمک می کند.
  • با دارابودن خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی، ضدالتهابی و ضدتوموری درمان دیگری
  • برای سرطان کلورکتال، ملانوما و لنفوم است.
  • ابرای درمان عفونت ها و ناراحتی پوستی از جمله تومورهای خوش خیم استفاده موضعی
  • می شود.

 

مطالب مرتبط

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *