خواص، فواید و مضرات شلغم ، آب شلغم و برگ شلغم- شلغم در بارداری،تیرویید و سنگ کلیه

شلغم یکی از مفیدترین و غنی ترین سبزی هایی است که با نزدیک شدن فصل پاییز در سبد غذایی بسیاری از خانواده ها قرار می گیرد. این سبزی از جمله خوراکی های طبیعی است که مصرف مداوم آن در فصل های سرد سال موجب افزایش ایمنی و تقویت سیستم دفاعی بدن می شود. علاوه بر این در تحقیقات مختلفی ثابت شده، مصرف این سبزی و عصاره آن در پیشگیری از ابتلا به سرطان و برخی از بیماری های عفونی موثر است. شلغم جزو سبزیجات با طبع گرم است که خواص بسیار زیاد و معجزه‌آسایی دارد. از قدیم شلغم را به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی می‌شناختند و از آن به خصوص برای درمان سرماخوردگی به روش‌های مختلف استفاده می‌کردند. اما شلغم، آب شلغم و برگ فراوان دیگری دارند که به تفصیل در این مقاله به آن ها پرداخته شده.    شلغم گیاهی است با نام علمی “Brassica napus” و نام عمومی “turnip” که از خانواده شب بو است. قسمت مورد استفاده شلغم، ریشه متورم آن است که در ایران به نام شلغم مشهور است. آنتی بیوتیک موجود در شلغم مقاومت بدن را در برابر بیماری‌های ویروسی و عفونی بالا می‌برد. شلغم ترکیبات میکروب‌کش و ضدعفونی‌کننده‌ای دارد که که موجب التیام علایم زکام و سرماخوردگی می‌شود و از ابتلا به آن‌ها جلوگیری می‌کند.
شلغم همچنین خلط‌آور، درمان‌کننده سرفه‌های خشک، گلو درد، ملین سینه و التیام‌دهنده تنگی نفس است و به طور کلی، ریه‌ها را پاک و با لینت ملایم روده‌ها سموم و میکروب‌ها را از بدن خارج می‌کند.

آثار و فواید شلغم بر سلامتی

پیش‌گیری از سرطان با خوردن شلغم

   شلغم حاوی مقدار زیادی از آنتی اکسیدان‌ها و مواد مغذی است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد. میزان گلوکوزینولات موجود در برگ شلغم مقدار قابل توجهی است و آن‌طور که تحقیقات نشان می‌دهد، ترکیبات گیاهی مانند گلوکوزینولات به روند دفع سموم در کبد کمک کرده و با عوامل سرطان‌زا مبارزه می‌کند و حتی ممکن است مانع از رشد تومور‌ها در بدن بشود.
  برگ‌های شلغم و سایر سبزیجات سبز رنگ حاوی مقادیر زیادی کلروفیل می‌باشند و تاثیر مثبتی در انسداد چرخه مخرب آمین‌های سرطان‌زا که بر اثر کباب‌کردن مواد غذایی در حرارت بالا تشکیل می‌‌شود دارند.
  اگر به کباب‌کردن خوراکی‌ها بر روی ذغال علاقه دارید، باید حتما این نوع غذاها را با سبزیجات سبز رنگ مصرف کنید تا اثر آن را خنثی کند.
به‌علاوه برگ‌های شلغم به عنوان منبعی فوق‌العاده از آنتی‌اکسیدان قوی ویتامین C می‌باشد که در برابر شکل‌گیری رادیکال‌های آزاد که از دلایل شناخته شده سرطان هستند، مقاومت می‌کند.
  نتایج یک پژوهش بر روی قریب به ۵۵۰۰ زن سوئدی نشان می‌دهد که مصرف گیاهان چلیپایی مانند شلغم، به دلیل برخورداری از مقادیر بسیار زیاد گلوکوزینولات (ترکیبات گوگردی)، می‌تواند خطر بروز سرطان سینه را به میزان ۲۰ تا ۴۹ درصد کاهش دهد. همچنین نتایج پژوهش دیگری که در آمریکا صورت گرفت، نشان می‌دهد دیگر ماده موجود در گیاهان چلیپایی یعنی سولفورافان نیز مانع از تکثیر سلول های سرطانی شده و از تشکیل تومورها به ویژه تومورهای سینه جلوگیری می‌کند.
یكی از مواد ضد سرطان كه در شلغم وجود دارد، « گلوكوسینولیت ها » نام دارند.
خواص شلغم

خواص شلغم در بهبود دفع و رفع یبوست و سلامت گوارش

یکی از ترکیبات قابل توجه در شلغم فیبر است. فیبر سبب حجیم شدن مدفوع و دفع راحت‌تر و سریع‌تر آن شده، بنابراین خطر تماس مواد سرطان‌زا با سلول‌های روده را کمتر می‌کند. علاوه بر اثرات فوق، فیبر سبب افزایش رشد و تکثیر باکترهای مفید و مانع رشد باکتری‌های مضر در روده می‌شود و در عین حال بر اثر تخمیر فیبر در روده اسید بوتیریک تولید می‌شود که منشا انرژی برای سلول‌های روده است و به حفظ سلامت سلو‌ل‌های روده کمک نموده و موجب کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که گلوکوزینولات ممکن است به فرآیند باکتری‌های معده مانند هلیکوباکتر پیلوری کمک کند.

سلامت قلب ،پیشگیری از بیماری های قلبی سکته قلبی و مغزی و کاهش کلسترول با شلغم

شلغم دارای خاصیت ضد التهابی است و از حملات قلبی و بیماری‌های قلبی پیش‌گیری می‌کند. شلغم همچنین می‌تواند به کاهش کلسترول خون کمک کند. این گیاه حاوی مقادیر بسیار زیادی از ویتامین های گروه B است که برای سلامت قلب و عروق حیاتی هستند.کاهش سطح آنتی اکسیدان‌ها در خون خطر اکسیداسیون کلسترول را افزایش می‌دهد. هنگامی که کلسترول خون اکسیده شود، جدار عروق آسیب دیده و در نهایت پلاک‌های چربی در داخل رگ‌های خونی شکل می‌گیرند. چنانچه آنتی اکسیدان در خون به میزان کافی وجود داشته باشد اکسیداسیون کلسترول به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. همان‌طور که ذکر گردید، شلغم حاوی مقادیر مناسبی از آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C و ویتامین E است که به سلامت عروق و پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌ کنند. از سوی دیگر وجود مقادیر زیاد ویتامین K در شلغم باعث شده است شلغم دارای خواص ضد التهابی برخوردار باشد و خطر بروز حمله قلبی و سکته های قلبی و مغزی را کاهش دهد. به علاوه شلغم حاوی ماده ای مغذی به نام فولات است که سیستم قلبی را تقویت می کند.

خواص شلغم در سلامت قلب

فواید شلغم در پیشگیری و درمان آرتریت روماتوئید و حفظ سلامت استخوان ها

آنتی اکسیدان‌ها در پیشگیری از بروز و پیشرفت آرتریت روماتوئید نقش موثری دارند، زیرا این مواد واکنش‌‌های التهابی را که علت اصلی آرتریت روماتوئید هستند، مهار می‌کنند. شلغم یکی از منابع بسیار خوب ویتامین C می‌باشد. برگ شغلم نیز منبع غنی از ویتامین C و پیش‌سازهای ویتامین A از جمله کاروتنوئید‌ها است که همگی نقش آنتی اکسیدانی قوی در بدن ایفا می‌کنند. همچنین این ریزمغذی‌ها برای تشکیل بافت استخوانی و بافت همبند ضروری هستند، بنابراین مصرف شلغم عامل موثری در حفظ سلامت استخوان‌ها و مفاصل است.شلغم یک منبع غنی از کلسیم، پتاسیم و مواد معدنی ضروری برای رشد استخوان‌هاست که به جلوگیری از بیماری‌های استخوان مانند پوکی استخوان کمک می‌کند.

تقویت قوای جنسی با شلغم

  شلغم در تقویت تخمدان‌ها و دستگاه تناسلی نقش مهمی دارد. این گیاه زنان را مستعد باروری می‌کند و افزایش‌دهنده منی در مردان است و میل و غرایز جنسی را زیاد می‌کند. تخم شلغم و روغن آن از به مراتب خواص قوی‌تری دارد و با افزایش قدرت و استحکام نواحی تناسلی، برای التیام زودانزالی و ناتوانی جنسی مردان توصیه می‌شود و می‌تواند به باروری نطفه مردان منجر شود. تخم شلغم را می‌توان آسیاب نموده و روزانه چند قاشق چای‌خوری از آن میل نمود یا آن‌را همراه با عسل و آب جوش به صورت دم‌نوش نوشید.
خواص شلغم در بهبود قوای جنسی

خواص – فواید شلغم و برگ

مواد مغذی موجود در شلغم از جمله بهترین مواد غذایی برای تشکیل بافت‌های استخوانی در بدن است، از این رو مصرف این سبزی در دوران بارداری برای افزایش استقامت بدن مادر و تقویت بافت استخوانی جنین مناسب است. البته دقت شود که شلغم حتماً به صورت پخته مصرف شود وگرنه به دلیل داشتن مواد گواتروژن ممکن است موجب اختلال در عملکرد غده تیروئید و کم کاری تیروئید شود. این مشکل ممکن است موجب عقب ماندگی ذهنی در جنین شود.

علاوه بر این، برگ شلغم نیز ماده ای کم‌کالری و در عین حال سرشار از فیبر است و برای مادرهای جوان و خانم‌های باردار حاوی میزان زیادی فولات است. فولات یا همان اسیدفولیک که به صورت مکمل تجویز می‌شود یک ماده‌ی مغذی حیاتی است که از بروز ناهنجاری های مادرزادی و کم خونی پیشگیری می‌کند. یک فنجان برگ شلغم حدود نیمی از نیاز روزانه‌ی خانم‌های بزرگسال به فولات را تأمین می‌کند. این برگ‌های تازه همچنین حاوی میزان زیادی کلسیم هستند که برای سلامت استخوان‌های خانم‌ها لازم و ضروری است. می‌توانید این برگ‌ها را به آش یا ترکیب کوکو سبزی و غیره اضافه کنید و یا با آن‌ها سالاد تهیه کنید.

سنگ کلیه ای ها شلغم بخورند

شلغم به دلیل خاصیت ادرار آوری که دارد در درمان سنگ کلیه و دفع این سنگ ها از مجاری ادرار بسیار موثر است. به همین دلیل است که بسیاری از درمانگران در دوره درمان به بیماران مبتلا به سنگ کلیه توصیه می کنند. علاوه بر نوشیدن مایعات، شلغم را نیز در برنامه غذایی خود بگنجانند. غم در دفع اسید اوریک و رفع سنگ‌های کلیه نقش دارد.

 

خواص شلغم برای سنگ کلیه ای ها

 

شلغم و درمان برونشیت، مشکلات تنفسی و آسم

ویتامین A اغلب به عنوان ویتامین ضد عفونت معرفی می‌شود، زیرا در بیشتر موارد، ناراحتی‌های تنفسی با کمبود ویتامین A همراه است در اثر کمبود ویتامین A سلول‌های نای و نایژه‌ها کراتینه شده و مخاط ترشح کافی نخواهد داشت، در نتیجه خشکی و ایجاد شکاف در غشای مخاطی می‌تواند پناهگاه خوبی برای میکروب‌ها باشد(که معمولا در لایه اپیتلیال یک پارچه و سالم نمی‌توانند نفوذ کنند). ویتامین C نیز در سلامت دستگاه تنفس موثر است. ویتامین C خاصیت ضد ویروسی دارد و با تقویت سیستم ایمنی و حفظ سلامت مخاط دستگاه تنفسی از بروز عفونت جلوگیری می‌کند.

فرح روشن پور، کارشناس تغذیه می‌گوید: شلغم در فصل زمستان رویش خوبی دارد و این نشان می‌دهد فصل رویش هر میوه متناسب با خواص آن است، زیرا شلغم تأثیر بسزایی در درمان سرماخوردگی دارد.

وی ادامه داد: شلغم می‌تواند در درمان برونشیت، مشکلات تنفسی و آسم هم موثر باشد. به گفته این کارشناس تغذیه، بهترین شیوه مصرف شلغم به صورت بخارپز، سوپ و یا آش است. بهتر است در ساعات اولیه صبح مصرف شود.

روشن پور یادآور شد: قرقره کردن آب شلغم گلودردهای باکتریایی را نیز تسکین می‌دهد.

بهبود وضعیت خواب و خلق‌وخو با مصرف شلغم

کولین ماده مغذی و مفیدی است که در برگ‌های شلغم وجود داشته و به خواب، تحرک ماهیچه‌ها، یادگیری و حافظه کمک می‌کند. کولین موجود در شلغم به حفظ ساختار غشای سلولی کمک کرده و به ارسال سیگنال‌های عصبی یاری ‌می‌رساند. این ماده موجب سهولت جذب چربی شده و التهابات مزمن را کاهش می‌دهد.
علاوه بر این، فولیت موجود در برگ‌های شلغم، با پیش‌گیری از تشکیل اسیدهای آمینه غیر پروتئینی موسوم به “homocysteine” در بدن، به درمان افسردگی کمک می‌کند که مانع از رسیدن خون و دیگر مواد مغذی به مغز می‌شود. با دخالت در چرخه تولید میزان افراطی “homocysteine” باعث ترشح هورمون‌های مفیدی مانند سرتونین، دوپامین و نورپینفرین خواهید شد که نه تنها موجب بهتر شدن خلق‌ و خو می‌شود بلکه کیفیت خواب و اشتها را نیز بهبود می‌بخشد.

خواص شلغم برای پوست

   مصرف شلغم افراد را در برابر بیماری‌های پوستی بیمه می‌کند و در بهبود جوش صورت موثر است. افرادی که مبتلا به جوش صورت و اگزما هستند، چنانچه هر روز مقدار کمی شلغم خام بخورند نیاز بدن آن‌ها به گوگرد برطرف شده و در نتیجه جوش صورت آن‌ها از بین خواهد رفت.

ماسک هایی برای پوست با شلغم

ماسک سفیدکننده پوست

مواد لازم برای تهیه این ماسک صورت عبارتند از: نصف قاشق غذاخوری روغن نارگیل، نصف فنجان ، نصف فنجان آب، یک قاشق غذاخوری موم و نصف قاشق غذاخوری تینانیوم دی اکساید.

ابتدا روغن نارگیل و موم را با حرارت غیرمستقیم بخار آب جوش، ذوب کنید. سپس تینانیوم دی اکساید را در آب حل کنید و به روغن ها بیفزائید و تا سرد شدن کامل ترکیب صبر کنید. حال آن را درون مخلوط کن ریخته و شلغم را به آن افزوده و به مدت سه دقیقه صبر کنید تا ترکیب یکنواخت گردد. این ترکیب را می توان به مدت یک ماه در یخچال نگهداری کرد.

ماسک شلغم برای جوش های زیر پوستی و لکه های صورت

هفته ای دو بار استفاده از این ماسک می تواند آب کافی برای شادابی پوست را به آن برساند و شما تاثیر آن را پس از یک ماه خواهید دید. این ماسک برای انواع پوست ها چه چرب یا خشک و مختلط مناسب می باشد.

مواد لازم برای تهیه ماسک شلغم:

یک قاشق چایخوری گلاب

یک عدد شلغم متوسط

یک قاشق مربا خوری عسل

روش اول تهیه :

شلغم را از وسط نصف کرده و قسمت میانی آن را رنده کنید و سپس یک قاشق چایخوری گلاب را به آن اضافه کرده و روی تمام نقاط پوست بخوابانید و بعد از ده الی پانزده دقیقه ابتدا  با آب ولرم و سپس با آب سرد و خنک بشویید.

روش دوم تهیه ماسک صورت شلغم:

از بالا روی شلغم درسته یک سوراخ ایجاد کرده و به اندازه ی یک استوانه ی کوچک داخل آن را خالی کنید و سپس یک قاشق مرباخوری عسل را داخل آن بریزید،به همین شکل آن را در یک ظرف نسبتا گود قرار داده و در یخچال قرار دهید و نصف روز صبر کنید. آبی که درون این ظرف جمع میشود را با پنبه ای آرام به پوست بمالید و بعد از ربع ساعت یا آب سرد بشویید.توجه داشته باشید تا زمانی که این شلغم کاملا پژمرده و چروکیده میشود مرتبا آب می اندازد و شما میتوانید در طول یک هفته آن را داشته و یک روز در میان از آن استفاده نمایید.

خواص شلغم بر پوست

برای استفاده از فواید شلغم می توانید از بخور شلغم آبپز یا بخارپز استفاده کنید. این کار به التیام سردرد‌های ناشی از سرماخوردگی کمک نموده و ریه‌ها و مجاری تنفسی را از خلط‌های مسدودکننده پاکیزه می‌کند. به این ترتیب، سینوس‌ها باز و گرفتگی بینی رفع می‌شود.
 قرقره آب شلغم پخته هم برای التیام گلودرد موثر است.
همچنین می‌توانید را رنده یا له کنید و با عسل بخورید. از جلمه روش‌های دیگر مصرف شلغم می‌توان به استفاده از آن در تهیه سوپ شلغم، آش شلغم، معجون ، بخور و و … اشاره نمود و حتی از آن به صورت خام در تهیه سالاد استفاده نمود.

cooked turnip

بهترین روش سرو شلغم:

بهترین روش برای تهیه شلغم که ویتامین و خواص درمانی آن را حفظ کند، بخارپز کردن آن است. در این صورت تمام خواص درمانی شلغم حفظ خواد شد. در حقیقت این روش در مقایسه با آب‌پز شدن شلغم بهتر است زیرا هنگام آب‌پز شدن بخشی از خواص درمانی شلغم که مانع از ابتلای مصرف‌کننده به سرطان می‌شود از شلغم خارج می‌‌شود.
مصرف انواع سبزی و میوه به ویژه به صورت پخته، کمک می‌کند تا سرماخوردگی زودتر رفع شود و طول دوره درمان کاهش یابد.

شلغم برای نوزادان:

درباره مصرف شلغم برای نوزادان و کودکان نکات زیر را درنظر داشته باشید:

  • شلغم یک سبزی غنی از ویتامین C، ویتامین K، فولات، پتاسیم، سدیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن و بسیاری از زیرمغذی های دیگر است.
  • توصیه شده است اولین باری که شلغم را به نوزاد خود می دهید، بین ۸ تا ۱۰ ماهگی نوزاد باشد.
  • هنگام خرید شلغم برای نوزادان خود، از آنهایی که نسبتاً کوچک هستند، نسبت به اندازه خود سنگین به نظر می رسند و دارای برگهای نرم و سبز هستند استفاده کنید.

آب شلغم:

خواص آب و کاهش وزن

نوشیدن آب سزیجات در دراز مدت به لاغر شدن شما کمک خواهد کرد. مناسب ترین نوع سبزیجات برای لاغری سبزیجات خانواده کلم و شلغم هستند. با نوشیدن آب این سبزیجات چه به تنهایی و چه همراه با میوه های دیگر یکی از موثرترین سلاح های مبارزه با چربی های ناخواسته را به کار گرفته اید. سبزیجات خانواده کلم و شلغم به دلیل سطح مغذی های گیاهی طبیعی بسیار بالایی که دارند برای کاهش چربی عمومی بدن و افزایش متابولیسم بسیار مفید هستند.

معجون شلغم و عسل برای درمان سرماخوردگی:

روش اول تهیه معجون شلغم و عسل برای سرماخوردگی:

  1. برای تهیه شلغم و عسل یا معجون عسل در شلغم، ابتدا شلغم‌ها را شسته وپوست بگیرید.
  2. داخل شلغم‌ها را با قاشق خالی کنید.
  3. داخل هریک از شلغم‌ها را با یک قاشق مرباخوری عسل پر کنید البته دقت کنید که لب‌به لب پر نکنید.
  4. حالا شلغم‌ها را داخل یک ظرف مناسب مثل ظرف پیرکس که حمل حرارت داشته باشد یا قابلمه‌ای با دیواره بلند قرار دهید.
  5. درب ظرف را ببندید.
  6. حالا یک ظرف دیگر مثل قابلمه را تا نیمه آب کنید و ظرف حاوی شلغم‌ها را داخل آن قرار دهید.
  7. می‌توانید شلغم‌ها را مستقیم داخل آب قرار دهید.
  8. قابلمه آب را روی حرارت قرار دهید و شعله را خیلی کم کنید.
  9. حدود 2 ساعت بعد، شعله را خاموش کرده و اجازه دهید شلغم‌ها خنک شوند.
  10. وقتی شلغم‌ها خنک شدند، مایع داخل آن‌ها را درون لیوان بریزید.
  11. حالا از این معجون معجزه‌گر، در روز 3 وعده میل کنید تا اثر شفابخش آن را به چشم ببینید.

روش دوم تهیه داروی سرماخوردگی عسل در شلغم:

  1. در روش دوم تهیه معجون سرماخوردگی عسل در شلغم کافی است سر یک شلغم بزرگ را با چاقو جدا کنید.
  2. داخل شلغم را با اسکوپ یا قاشق خالی کنید.
  3. داخل آن حدود ٢ ق غذاخوری عسل بریزید و آن را روی یک لیوان قرار دهید.
  4. یک شب تا صبح شلغم را روی شوفاژ گرم قرار دهید.
  5. صبح روز بعد، آب شلغم و عسل که با هم ترکیب شد‌ه‌اند را داخل یک لیوان خالی کنید و در روز 2-3 مرتبه از آن میل کنید.

یک باور غلط درباره خواص شلغم:

  از قدیم گفته می‌شد که شلغم مقادیر زیادی انسولین گیاهی دارد که می‌تواند قند خون را پایین بیاورد و مصرف آن برای مبتلایان به دیابت ضرری ندارد. تحقیقات اخیر اما نشان می‌دهد که تاثیر شلغم خام یا آب شلغم برای کنترل قند به صورت قطعی و علمی تائید نشده است و حتی شلغم پخته می‌تواند افزایش‌دهنده قند خون، اشتهاآور و چاق‌کننده نیز باشد.

همانطور که می‌دانید، تمام میوه‌ها دارای درصدی قند هستند و تنها برخی از میوه‌ها یا سبزی‌ها که طعم تلخی دارند را می‌توان در گروه خوراکی‌های مناسب برای کنترل قند خون در نظر گرفت. بنابراین مبتلایان به قند خون بالا اگر می‌خواهند به شیوه طبیعی و با مصرف گیاهان و خوراکی‌های کاهنده قند خون، مشکل خود را تحت کنترل درآورند، حتما باید به متخصصان طب سنتی مراجعه نمایند تا به صورت مستمر و نه موقتی با برنامه‌های غذایی خاص قند آنها کنترل شود.

مضرات شلغم

  در صورتی که از قرص‌های رقیق‌کننده خون مانند کومادین (وارفارین) استفاده می‌کنید، نباید به‌طور ناگهانی مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K که موجب غلظت خون می‌شوند را در برنامه غذایی خود کم یا زیاد نمایید.

در صورت نگهداری شلغم در شرایط نامناسب، ممکن است آب آن که حاوی نیترات است به جایگاه مناسبی برای تجمع باکتری‌ها تبدیل بشود. یعنی نیترات را به نیتریت تبدیل کرده و مملو از آلودگی بشود.

اگر از بیماری‌های قلبی عروقی یا مشکلات مشابه رنج می‌برید، پیش از آغاز رژیم غذایی سرشار از نیترات با پزشک خود مشورت کنید. رژیم غذایی سرشار از نیترات با داروهای خاصی همچون نیترات‌های آلی یا داروهای نیتریت که برای آنژین، فشار خون بالای شریان ریوی، اختلالات جنسی استفاده می‌شود، فعل و انفعالات منفی نشان می‌دهد.

خواص شلغم در احادیث و روایات

امام صادق (ع): «عَلَیکُم بِالسَّلجَمِ فَکُلوهُ وأدیموا أکلَهُ وَاکتُموهُ إلاّ عَن أهلِهِ ؛ فَما مِن أحَدٍ إلاّ وبِهِ عِرقٌ مِنَ الجُذامِ فَأَذیبوهُ بِأَکلِهِ – بر شما باد شلغم. آن را بخورید و پیوسته خوردنش را استمرار بخشید و آن را از همه کس، جز آنان که اهلش هستند، پنهان بدارید؛ زیرا هیچ کس نیست که در او رگى از جذام نباشد. این رگ را با شلغم بسوزانید»

امام کاظم (ع): «عَلَیکَ بِاللِّفتِ فَکُلهُ، فَإِنَّهُ لَیسَ مِن أحَدٍ إلاّ ولَهُ عِرقٌ مِنَ الجُذامِ، وَاللِّفتُ یُذیبُهُ – بر تو باد شلغم. آن را بخور؛ زیرا هیچ کس نیست که در او رگى از جذام نباشد، امّا شلغم، این رگ را مى‏سوزانَد»

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *